Coronavirus

Protocol kinderopvang & COVID-19. De Brancheorganisatie Kinderopvang, de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, BOinK, Voor Werkende Ouders en FNV hebben in samenspraak met SZW een protocol 'Kinderopvang & COVID-19' en een Generiek Kader opgesteld. Deze documenten dienen als handreiking voor de kinderopvangsector bij het werken in tijden van COVID-19 en vormt een vertaling van de richtlijnen van het RIVM naar de specifieke situatie van de kinderopvang. Naast diverse veiligheid- en gezondheidsmaatregelen voor werknemers omvat het protocol ook maatregelen voor ouders en kinderen.

Helemaal onderin op deze pagina vind je alle volledige maatregelen van het protocol. We hebben geprobeerd de meest relevante punten voor je op een rij te zetten:

Versie bijgewerkt 23 sept. 2021

Meest relevantie punten

 • De 1,5 meter afstandsregel is opgeheven per 25 september 2021 tenzij dit om veiligheidsredenen op een bepaalde vestiging of groep niet verstandig is. Via een SKDD ouderportaalbericht ontvang je hier aanvullende informatie over als dit van toepassing is voor de groep of vestiging van je kind.
 • Wanneer mag je kind naar de kinderopvang/school? Bekijk het hier in de De beslisboom
 • Ouders van kinderen t/m 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend bij COVID-19 te laten testen als er sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid, of het kind anderszins ernstig ziek is. Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is. Daarnaast wordt testen van kinderen jonger dan 12 jaar in ieder geval dringend geadviseerd als:
  – Het kind corona-gerelateerde klachten heeft na contact met iemand met COVID-19.
  – Er een indicatie is in het kader van een bron- en contactonderzoek.
  – Het kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek.
  Kinderen van 0 t/m 12 jaar mogen naar de opvang:
  – met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn);
  – als ze af en toe hoesten;
  – met bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts zonder koorts en/of benauwdheid;
  – bij ontstaan van nieuwe klachten passend bij COVID-19 <8 weken na eerste ziektedag (of testdatum bij een asymptomatisch infectie) van een bevestigde SARS-CoV-2-infectie.
 • Is je kind een ‘overige nauw contact van een groepsgenoot uit de kinderopvang of school’ (meer dan 15 min. op minder dan 1,5 m in contact geweest met iemand die besmet bleek’,  dan hoeft je kind niet in quarantaine als het geen klachten heeft.  De GGD bepaalt of in specifieke situaties alsnog quarantaine nodig is.
 • Ouders die terugkeren uit een land of een gebied met een oranje of rood reisadvies vanwege het coronavirus, gaan bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine. Vanaf dag 5 kan de ouder met een negatieve testuitslag uit quarantaine. Dit geldt ook als het reisadvies tijdens de reis is veranderd naar oranje of rood.
 • Voor kinderen tot 12 jaar geldt dat zij zijn uitgezonderd van de quarantaineplicht na terugkomst uit een zeer hoogrisicogebied in het buitenland. Voor kinderen tot 12 jaar geldt voor terugkeer uit deze gebieden wel het dringende advies om in quarantaine te gaan. Bekijk hier de actuele lijst met zeer hoogrisicogebieden
 • Om het contact tussen volwassenen te beperken wordt de overdracht tussen ouder en medewerker kort gehouden. Behoefte aan uitgebreider contact? Maak gerust een belafspraak.

Per vestiging kunnen aanvullende maatregelen van toepassing zijn. Mocht dit het geval zijn, dan verneem je deze via een bericht in het ouderportaal.

Naast bovenstaande punten gelden voor iedereen de algemene corona basisregels.

Handige linkjes

⇒ Protocol Kinderopvang. En hierbij uitgelicht het onderdeel:  De beslisboom – waarin te zien is wanneer je kind wel/niet naar de opvang mag –

⇒ Generiek Kader

⇒ Video: testen bij kinderen. Een makkelijk te begrijpen kort filmpje voor kinderen die laat zien hoe het testen in zijn werk gaat.