Kinderopvang­toeslag

Werk of studeer je? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen zodat je in veel gevallen een groot deel van de kinderopvang kosten terug ontvangt. De Rijksoverheid heeft hiervoor een aantal voorwaarden opgesteld. Hieronder de hoofdlijnen:

  • Ouders werken en/of studeren beiden.
  • Er geldt een maximum uurtarief waarvoor toeslag kan worden aangevraagd:
    Maximum uurtarief kinderdagverblijf/peuterspeelgroep 2022: € 8,50
    Maximum uurtarief buitenschoolse opvang 2022: € 7,31
    Afhankelijk van het gezamenlijke toetsingsinkomen worden percentages van de kosten kinderopvang vergoedt. De Belastingdienst hanteert hiervoor de volgende toeslagtabel:
    Kinderopvang toeslagtabel Rijksoverheid 2022
    Kinderopvang toeslagtabel Rijksoverheid 2023
  • Het aanvragen van toeslag dient binnen 3 maanden na de maand waarin het kind voor het eerst naar de opvang gaat, aangevraagd te worden. Wacht daarom niet te lang met aanvragen anders loop je kinderopvangtoeslag mis.
  • Geef wijzigingen in de kosten voor de kinderopvang altijd door aan de Belastingdienst zodat je niet voor onverwachte extra kosten komt te staan.

Kabinet maakt kinderopvang beter betaalbaar

Met ingang van 1 januari 2025 betaalt de overheid 95% van de kosten van kinderopvang voor werkende ouders. Hierdoor wordt kinderopvang een stuk goedkoper voor veel ouders.

Ook kinderopvangtoeslag voor ouder die weinig werkt

Vanaf januari 2023 is de hoogte van de kinderopvangtoeslag niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Dit houdt in dat de koppeling met de gewerkte uren van de minst-werkende ouder wordt losgelaten. Concreet betekent dit dat een kind van een werkende ouder recht heeft op een hele dag opvang, als de ouder 1 minimaal uur werkt op die dag. Op Rijksoverheid.nl lees je hier alles over.

Lees hier meer over de geplande veranderingen voor komende jaren op gratiskinderopvang.nl

Hoeveel toeslag ontvang ik?

Maak hier een proefberekening en bereken je nettokosten
Meer info zie: www.toeslagen.nl

 

Vervalt mijn toeslag direct als ik stop met werken?

Werk je in loondienst en stop je met werken of word je gedeeltelijk werkloos? Dan heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslagLees er hier meer over