Onze visie op natuur

Er is een hoop te ontdekken in onze eigen omgeving. De natuur kan ons veel nieuwe dingen laten zien en leren. Maar hiervoor moeten we weten hoe we moeten kijken om het te kunnen zien.

En dat is wat we willen overbrengen: bewust leren kijken naar die omgeving door de natuur zelf te ontdekken. Dit doen we veel buiten. We vinden buiten spelen en ontdekken gezond en laten zien dat het vooral ook erg leuk is. Kinderen die buitenspelen in een natuurlijke omgeving kunnen hun energie kwijt, maken plezier en komen tot rust.
Kijken en zelf ervaren om het te kunnen zien … er is nog zoveel te ontdekken!

‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’

Anita Steenbergen - Natuurcoördinator Kinderopvang SKDD

Natuur­coördinator Anita vertelt ...

Kinderen ontdekken van nature aan de hand van wat ze zien. Ze verzamelen dennenappels, vangen padden, bouwen hutten. Vies worden mag. Als je hen zo de natuur laat ontdekken, gaan ze zich verwonderen. Zo gaan ze ook beter voor de natuur zorgen. We leren ze er zorgvuldig mee om te gaan. Bijvoorbeeld door afval op te ruimen en bomen heel te laten.

karlijn

Onze natuuractiviteiten

Ontdektuinen kinderdagverblijven

Jong ontdekken

We streven er naar dat ieder kind tot 4 jaar zoveel mogelijk in de gelegenheid is de natuur van jongs af aan te ontdekken. Onze ontdektuinen in de kinderdagverblijven bieden deze mogelijkheid: een ‘groene’ buitenspeelplek waar kinderen veilig vanuit de eigen fantasie kunnen spelen en waarbij natuurlijke (speel)elementen uitdagen tot ontdekking.

Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, – zoals bijvoorbeeld bomen, beplanting, palen, keien, zand en water. Met deze elementen ontstaat er een groene fantasieprikkelende speellocatie met volop uitdaging, waardoor kinderen worden gestimuleerd om het eigen spel te verzinnen en te spelen.

Natuurlijk spelen bij de BSO

Samen ontdekken

Bij onze BSO vestigingen ontdekken we met kinderen de natuur. Natuurlijk spelen kan overal. Bijvoorbeeld door op de buitenspeelplaats insecten te zoeken en te ontdekken wat het is. Natuurlijke materialen te verwerken in creatieve creaties en het samen op pad gaan in de omgeving.

Elke vestiging vertaalt de visie op eigen wijze naar activiteiten binnen de mogelijkheden die er zijn.

Bos BSO Doorn

Natuurlijk feestje

In Doorn is het dagelijks een natuurlijk feestje. Op een heerlijke plek in het bos ervaren kinderen bij de Bos BSO alle bijzonderheden van de natuur.

Een ervaren pedagogisch team met grote affiniteit met natuurgerichte activiteiten begeleidt spel en activiteiten. In ons exclusieve SKDD Bos BSO boek staan 50 natuuractiviteiten die je beslist eens gedaan moet hebben! Elk kind mag ze samen met de Bos-BSO-vrienden ontdekken op een zelf gekozen moment.
Lees hier alles over Bos BSO Doorn

Bos BSO Driebergen

Nieuw!

Vanaf de start van het nieuwe schooljaar 2022/2023 opent ook in Driebergen een Bos BSO. De BSO is er voor alle kinderen van CBS de Zonheuvel en WereldKidz Dolfijn uit Driebergen. Een gespecialiseerd team wat zich Natuurwijzer mag noemen door o.a. een opleiding van NatuurWijs, staat garant voor een uitdagend en leeftijd gericht activiteiten aanbod.
Lees hier alles over Bos BSO Driebergen